Франкофонски център се готви да отбележи Световния ден на околната среда на 5 юни 2012. Тазгодишната тема, предложена от Програмата на Обединените Нации за издание „Екология 2012 е”: „Зелена енергия”: използвате ли я?” Тази обширна тематика, позволява да се замислим за различни сектори (земеделие, енергетика, риболов…), както и за алтернативи на нашата икономическа система и поставя под въпрос съвременното консуматорско и замърсяващо общество. От февруари 2012 до сега във Франкофонски център 2 пъти месечно бяха организирани ателиета под надслов « Parlons environnement », благодарение на ентусиазма на екип от французи и българи, специалисти или просто привърженици на екологията, с координатор на проекта Матилд Жизон, консултант-еколог. Заедно с ученици от варненските училища, взели участие в екологичните срещи, те успяха да разискват теми, свързани с водата, морето, океаните, отпадъците, земеделието посредством документални филми и дебати. Те се включиха и в местни акции за почистване и събиране на отпадъци във Варна.

На 5 юни, денят посветен на опазването на околната среда ще се проведе последната сбирка. Франкофонски център, ръководителите и участниците в инициативата „Parlons environnement” ще отбележат тази дата от 18ч. във Франкофонски център.

Организатори и участници ще представят изработените от тях проекти, както и ще разкажат за собствените им еко-жестове и Ви канят да дискутирате с тях в името на околната среда.

Срещата ще започне от 18ч. във Франкофонски център и ще продължи в Йо-Хо Хостел, където от 21ч. ще бъдат прожектирани документални филми. Сред тях ще може да видите и филм на Surfrider Foundation Europe.

Заповядайте и не забравяйте да мислите екологично!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>