• Проектът Ocean Initiatives

Ocean Initiatives е емблематичен за организацията проект, който цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове чрез конкретни действия по почистването им и други съпътстващи събития.

18 поредни години проектът събира хиляди доброволци по цял свят в борбата срещу замърсяването на океани, морета, реки и други водни басейни.

Ocean Initiatives 2010 в цифри :

– 40 000 доброволци в 950 организирани почиствания;

Ocean Initiatives 2011 в цифри :

– 42 000 доброволци в 1 220 организирани почиствания;

– за България – почистване на плаж Камчия, 80 доброволци, 20 куб.м. събрани отпадъци, 75% от тях пластмасови.

Ocean Initiatives 2012 в цифри :

– 55 000 доброволци в 1 230 организирани почиствания;

– за България – почистване на 5 плажа (Липите, Камчия, Иракли, Солниците Бургас, Фичоза Варна), 150 доброволци, над 250 чувала отпадъци, 80% от тях пластмасови.

  • Една цел : борба със замърсяването на водните басейни

Моретата и океаните са много ясен индикатор за въздействията на нашия начин на живот над околната среда – всяка секунда 206 килограма отпадъци се изсипват в океаните! По-голямата част от тях няма да се разградят никога и само малка част ще бъде отстранена. Малък пример за това въздействие може да видите тук :

За да се борим със замърсяването на водните басейни, ние трябва да намалим количеството отпадъци, което генерираме и да се опитаме да предотвратим цикъла на тези отпадъци да приключва в океаните.

Ocean Initiatives следва тези цели чрез даване на публичност и осъзнаване на тези проблеми и на необходимостта да се борим срещу замърсяването.

  • Присъединете се!

С организиране или участване в акция по почистване, ти ще покажеш на приятели и семейство въздействието, което нашето ежедневие оказва върху околната среда.

Образователни материали, подсигурени от Surfrider Foundation, ще информират участниците за проблемите с отпадъците на глобално ниво и ще мотивират участниците да придобият едно отговорно спрямо природата поведение.

С участието в нашите събития, ти правиш нашето послание по-силно!

  • Как?

Вариант 1 е да се включиш като доброволец към някое от почистванията, организирани от Surfrider Foundation Sofia. Те ще бъдат предварително обявени тук с нужната информация.

Вариант 2, който те насърчаваме да направиш,  е да организираш сам акция по почистване. Ще ти трябват единствено 2-3 часа от свободното ти време, 3-4 от най-добрите ти приятели, добро настроение и желание да направите нещо позитивно и да покажете промяната на хората.

–          Регистрираш своето почистване на www.initiativesoceanes.org и изпращаш един мейл на нас за потвърждение;

–          Получаваш на адреса, посочен при регистриране на събитието, пакет със спомагателни материали от нас – информационни материали, безплатна тениска от органичен памук с логото на почистването, чували за събиране на боклуците, стикери, голям плакат за финални снимки от почистването.

–          След като приключи почистването, изпрати ни снимки и информация – колко човека сте участвали, къде точно се е случило, какво количество отпадъци сте събрали – ние ще ги интегрираме в общите списъци и така всички заедно ще бъдем част от глобалната кампания и усилия да намалим последиците от нашия начин на живот!

  • Кога се случват Ocean Initiatives?

Традиционно събитията се провеждат през първите пролетни почивни дни. През 2013 година Ocean Initiatives на световно ниво ще се проведе в периода 21 – 24 март. В България Surfrider Foundation Sofia ще организираме почиствания през следващите почивни дни – 30 и 31 март.

Но те не са ограничени само до дадена конкретна дата през годината. Ти можеш да организираш събитие по почистване по всяко време!