Есен е. Бавно, но сигурно слънчевите лъчи стават по-желани, а бурите в морето по-чести. Това е нашият сезон. Времето, в което очакваме някоя прогноза да разлюлее и нашето море.

И докато тайно се надяваме на това вълнение, с малки стъпки сбъдваме някоя и друга мечта. Пък макар и стара, и смела, и необичайна за нашите географски ширини, още по-малко пък за столицата.

Тази есен ви представяме нещо ново, а именно нашия проект Surfrider Movie Nights. Имаме един блян отдавна и той е да докараме сърф културата по-близо до нас, до града, до всички, които не са имали шанса да се докоснат до тази тръпка. Силно се надяваме, че с поредицата от вечери, посветени на сърф кинематографията, ще успеем да сбъднем тази наша мечта и да ви накараме да станете част от нея.

В първото издание на нашия проект ще представим две напълно нови за България заглавия.

Един от най-очакваните сърф филми пристига с официална премиера в България като част от европейското турне!
“Teton Gravity Research and Taylor Steele’s PROXIMITY” среща четири легенди в сърфа с четири изгряващи звезди. Филмът е дело на многократно награждавания режисьор Тейлър Стийл и е продуциран от колосите във филмите за екстремни спортове Teton Gravity Research (TGR) в сътрудничество с Garage Productions. PROXIMITY изследва деликатните взаимотношения между хората, местата и времето, представяйки сърф икони от различни поколения на различни екзотични дестинации. С участието на: Кели Слейтър, Джон Джон Флорънс, Роб Мачадо, Крег Андерсън, Шейн Дориан, Алби Леър, Дейв Растович, Стефани Гилмор.
  

Вторият филм в програмата ни WHITE WAVES е независима продукция, режисирана от младата сърфистка Инка Райхърт, и е носител на шест международни награди.

Сърфисти се борят с невиждано замърсяване в морето.
Неочаквано на плажа на Гетари по западното крайбрежие на Франция се появяват малки пластмасови пръстени. С всеки изминала ден те стават повече и повече, стотици, дори хиляди. Франсоа Вердет (доброволец от клона на Surfrider Foundation Europe в Залива на Баските) е във вълните на този плаж през цялата година. Той е шокиран. Сърфистът вижда тези малки пластмасови неща за първи път в живота си. Откъде се взеха? Франсоа не може да намери покой, докато не разбере произхода им …

Боклуци, отпадъчни води, индустриални продукти и химикали – всички те завършват пътя си в морето. Това много често се случва без въобще някой да разбере нещо. Но има хора, които наблюдават и чувстват замърсяването със собствените си тела всеки ден – това са сърфистите. В момента, в който водата се надигне, те грабват дъските си и се хвърлят във вълните, през зимата и лятото. Водата е техният живот. И те искат да я запазят.

Любовта им към природата и водата им дава сили да започнат свое разследване в търсене на източника на замърсяването. Те започват да говорят с хората, които са замесени, с политици, с представителите на индустрията. Инициират дори научни изследвания в морето и реките. Ако е необходимо, те влизат и в съда.

Те искат да бъдат част от БЕЛИТЕ ВЪЛНИ отново.

Екипът на WHITE WAVES пътува около 2 години по плажовете на Европа, за да се срещне с тези сърфисти и да даде широка гласност на непознати случаи на замърсяване – от милиони пластмасови колелца до патогенни бактерии в морето.
За да бъде напълно независим проектът се финансира чрез платформи за фондонабиране (crowdfunding).

Двата филма ще бъдат излъчени премиерно в Дома на киното на 28-ми септември, четвъртък, като началото на филмовата вечер е в 19:30 ч.

Филмите са на английски език, без превод и субтитри на български.

Всички приходи от прожекциите са предназначени за разходи по организация на събитието, като с остатъка от тях ще подкрепим дейностите на Surfrider Foundation Sofia през идните месеци.

Повече информация за събитието тук: Surfrider Movie Nights Vol. I

Билети за всеки филм поотделно можете да закупите онлайн от тук: Програма – Дом на киното

А билет за цялата вечер на касата на Дом на киното.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>